Estás en: > Inici > Infraestructures Turístiques > Turisme Interior > Ruta dels Monestirs

Ruta dels Monestirs

Senyalització i adequació d'un itinerari turístic denominat Ruta dels monestirs.

Els monestirs de la Mare de Déu de la Murta a Alzira, Santa Maria d'Aigües Vives a Carcaixent, Santa Maria de la Valldigna a Simat de la Valldigna, Sant Jeroni de Cotalba a Alfauir i Corpus Cristi a Llutxent, tots ells d'origen tardomedieval i situats en les comarques centrals de la província de València, geogràficament pròxims entre si, tenen el comú denominador de ser testimoni de la història de la Comunitat Valenciana.

Bona prova d'això és que existien i encara hi ha camins i altres vies de comunicació que facilitaven la relació dels monestirs entre si i amb els nuclis de població pròxims, com per exemple la ruta denominada “el pas del pobre”, que unia diferents monestirs i que era utilitzada pels pelegrins, viatgers i aquells que sol·licitaven l'auxili material a les seues necessitats.

Tant els edificis d'estos monestirs, alguns dels quals han sigut o estan sent objecte de restauració, com les antigues sendes o camins entre els mateixos, són importants recursos turístics pel seu valor historicoartístic, etnogràfic i paisatgístic, dignes de ser dotats d'una senyalització indicativa i explicativa, i en el cas de les rutes senderistes també de la seua adequació. Per tant es va estimar convenient ubicar en la voltant de cada cenobi, no sols senyals indicatius per al seu accés al mateix, sinó també una senyalització explicativa i interpretativa de les característiques de cada monestir, una ressenya històrica del mateix i la resta d'informació pertinent, i de forma homogènia i tematitzada per al conjunt dels mateixos.

En el que a les rutes es referix, l'adequació i senyalització dels camins existents, i la creació o recuperació d'algun tram hui desaparegut, per a configurar un senda de gran recorregut, per paratges agrestos i de poca pressió humana i urbanística que invite al seu recorregut i seré gaudi per turistes i visitants, recuperant un cert transsumpte de l'experiència de retir o “desert”, característica de les comunitats que van crear i van desenrotllar tals cenobis.

El projecte té una doble vessant. A més del recorregut a peu ja mencionat, hi ha la possibilitat de realitzar l'itinerari en vehicle per una ruta alternativa.

Esta iniciativa ha sigut duta a terme en col·laboració amb l'ajuntament d'Alzira i amb el suport de la diputació de València i dels ajuntaments pels termes del qual discorre la ruta.

A continuació li mostrem unes imatges de la Ruta dels monestirs.

Enllaços relacionats

Compartir

Twitter

Hospitalitat Mediterrània
© Generalitat Valenciana. Turisme Comunitat Valenciana