Estás en: > Inici > Home > Noticies

L’Agència Valenciana del Turisme i la Universitat d’Alacant presenten l’estudi ‘Activitat turística i canvi climàtic a la Comunitat Valenciana’
10/12/2017

L’estudi “Activitat turística i canvi climàtic a la Comunitat Valenciana” és fruit del conveni de col·laboració signat per l’Agència Valenciana del Turisme i la Universitat d’Alacant, i ha sigut elaborat pels professors geògrafs Jorge Olcina i Javier Miró.

L’objectiu de l’estudi ha sigut realitzar un diagnòstic sobre la situació existent, així com oferir propostes d’actuació per a la posada en marxa per part dels agents implicats: administracions, empreses i agents socials.

Entre les conclusions principals d’aquesta avaluació, els autors constaten que l’escalfament tèrmic a la Comunitat Valenciana és incontestable. Les temperatures han pujat 0,7 ºC de mitjana des de 1950, sobretot a les nits. Asseguren que les nits tropicals s’han triplicat des de 1980 i que el Mediterrani arriba a convertir-se en un mar quasi tropical en els dies més calorosos de l’estiu.

Quant a les precipitacions, l’estudi confirma un lleuger descens en les pluges encara que subratlla que les comarques de la Safor i la Marina mantenen el seu nivell de precipitació històric. Igualment, han comprovat un canvi en l’estacionalitat de les pluges: ara plou més a la tardor i menys a la primavera.

La temporada alta turística s’allarga

Davant d’aquest diagnòstic, l’estudi proposa diverses accions per a contrarestar la pèrdua del confort climàtic a la franja litoral, que estimen que augmentarà especialment a partir de la meitat del segle actual.

Els autors consideren la primavera i també el mes d’octubre èpoques molt aptes per a les estades turístiques a la Comunitat Valenciana. En conseqüència, suggereixen modificar el calendari de “temporada alta”.

Igualment, suggereixen la necessitat de condicionar els establiments turístics i els habitatges a una situació més habitual de temperatures altes i humitat elevada, diürna i nocturna.

L’estudi també manifesta l’obligació de tindre ben dissenyats els sistemes de proveïment d’aigua i la necessitat de modificar, en l’escala local, els protocols de protecció civil i sanitat pública, ja que s’alteraran els calendaris de risc davant de determinats perills de causa climàtica (tempestes i pluges intenses per la presència d’aigües de qualitat en el Mediterrani occidental durant un període de l’any més extens), així com la freqüència i intensitat d’aparició d’extrems atmosfèrics (ones de calor i els seus efectes en grups de risc).

Estratègia Valenciana davant del canvi climàtic 2013-2020

La directora general de Turisme, Raquel Huete, assegura que el coneixement aportat pels investigadors de la Universitat d’Alacant és una eina fonamental per a continuar treballant en el compromís de la Generalitat per un desenvolupament turístic sostenible, responsable i equilibrat.

En aquest sentit, Huete ha ressaltat que aquestes recomanacions es traslladaran a la Comissió Interdepartamental de Prevenció davant del Canvi Climàtic de la Generalitat per a l’elaboració de l’Estratègia valenciana davant del canvi climàtic 2013-2020.

Compartir

Twitter

Formació

© Generalitat Valenciana. Turisme Comunitat Valenciana