La Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació ha atorgat la declaració de Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana a les celebracions de la Romeria de Santa Águeda de Catral (Alacant), segons és va publicar el passat 23 de juliol al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV).
Esta declaració s’ha atorgat en el marc del Decret 119/2006 del Consell, pel qual es regulen les declaracions de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d’interés turístic dela Comunitat Valenciana.
La Romeria de Santa Águeda de Catral, que constituïx una de les celebracions més reconegudes del Baix Segura, compta amb una important participació de veïns i visitants, i se celebra tots els anys durant els dies 4 i 5 de febrer.
La devoció de Catral a santa Águeda, màrtir siciliana, és molt antiga. Es diu que va ser introduïda per l’orde de Sant Jaume l’any 1255, encara que els primers documents que fan referència a la imatge i a l’ermita daten de 1684. L’ermita de la santa, a la vora de la séquia Major, es troba en el barri de Santa Águeda.
La festa comença el dia 4 de febrer, quan la santa és traslladada davant d’una gran multitud de devots que han fet promeses fins al temple parroquial de los Santos Juanes, on pernocta, per a eixir el dia 5 de febrer, després d’una missa solemne i acompanyada per les autoritats, en romeria fins a la seua ermita.
Fruit d’esta tradició és la part més lúdica de la festa, que transforma la plaça de l’ermita de la santa de Catral cada 5 de febrer en un soc firal, on veïns i visitants poden comprar les típiques bolicas de santa Águeda i tot tipus de confits i llepolies, dels quals, sens dubte, el rei és el torró.
La forma peculiar de comprar s’anomena la pesá, que consistix en un paquet de dolços de totes classes i que es regala a una persona estimada. A més, s’unix a este ambient festiu la gran quantitat d’atraccions de fira pensades per als més menuts.
Santa Águeda és molt venerada, tant pels catralencs com per una multitud de gents de tota la província, que cada any són fidels a la seua cita amb la santa, els quals vénen a posar exvots a “la santa que fa miracles”. Per les seues connotacions específiques (malaltia en els pits) són les dones les qui més solen demanar a la santa la seua protecció i intercessió, encara que també es demana empara a santa Águeda per a protegir i potenciar les faenes de l’horta.